Home
>
Apa Ada Pada Kangkung?
Apa Ada Pada Kangkung?
Apa Ada Pada Kangkung?
1. Gastronomy - kangkung Sayuran
semiakuatik, dalam istilah saintifik "Ipomoea aquatica"; juga digelar
"water morning glory", dan sangat baik untuk kurangkan diabetes dengan
inhibitasi intestinal nyunyahan atau absopsi glukosa.
2. Warisan - Kangkung
Sebagai motif awan larat dalam ukiran dan tenunan Melayu yang merujuk
kepada makna "rukun", "muhibbah" dan "cergas serta sihat" serta
keupayaan untuk bergerak secara mandiri dengan teguhnya kepercayaan
terhadap asal usul seperti agama dan adat resam melalui "akar menjejak
air" dan tingginya nilai, cita-cita, harapan, akhlak dan keperibadian
melalui "pucuk menunjuk langit"; serta cekal, sihat dan pragmatik
melalui "bungnya berkembang pagi".
3. Antropologi perubatan - Kangkung
Banyak digunakan oleh masyarakat Melayu dalam mengubati penyakit
seperti bisul dengan memerah airnya dan disapukan ke bahagian "bisul"
berkenaan; malah digunakan untuk mengurangkan ancaman penyakit darah
tinggi, kencing manis, dan kanser dengan cara menjadikannya jus seperti
jus oren, epal dan lain-lain.
4. Farmokologi - Kangkung
Kangkung memiliki kandungan gizi yang cukup tinggi. Selain mengandung
vitamin A, B1, dan C, kangkung juga mengandung protein, kalsium, fosfor,
besi, karoten, dan sitosterol. Kangkung berperanan sebagai antiracun
(antitoksik), antiradang, peluruh kencing (diuretik), menghentikan
perdarahan (hemostatik), dan sedatif (ubat tidur).
5. Ekonomi - Kangkung
Paras ekonomi sesebuah negara ditentukan berdasarkan harga seikat
kangkung. Jika harga kangkung mahal, menggambarkan betapa berlaku
kenaikan harga barang. Jika harga kangkung murah, maka harga barang
berada di tahap yang sangat murah dan semua merasa tidak terbeban.
Ranking: 5
{ 0 comments... read them below or add one }
Post a Comment